top of page

Padurea Letea ( 2825 ha ) : Padurea Letea este situata in partea de nord a Deltei, la est de comuna C.A.Rosetti. Zona strict protejata cuprinde doar o parte din suprafata totala a padurii, parte ce a fost pusa sub ocrotire inca din anul 1930 si devenita rezervatie naturala incepand cu 1938.


Padurea s-a dezvoltat sub forma unor fasii late (“hasmacuri”) in spatiile dintre dunele de nisip si este formata din stejar de lunca, stejar brumariu, plop alb, frasin de lunca, tei alb.


O caracteristica a padurii o constituie abundenta de plante cataratoare: vita salbatica, hameiul, curpenul de padure si nu in ultimul rand liana greceasca (Periploca graeca), cea care da padurii un aspect mediteranean. Totodata, aici au fost identificate peste 2.000 de specii de insecte, vipera de nisip (Vipera ursinii), vulturul codalb (Haliaeetus albicilla) - care cuibareste aici, trei specii de soim, corbul, etc.


Toate aceste specii de plante si animale, unele dintre ele foarte rare sau cu caracteristici deosebite au facut ca aceasta padure sa necesite o atentie deosebita pentru conservarea si pastrarea valorilor ei naturale.

Mergând pe canele,  din depărtare se văd biserica din sat și bărcile de pescuit ale sătenilor. Pe un drum pietruit, trecem prin câteva sate. Arată la fel, și totuși sunt diferite. La Letea sunt ruşi, la Sistovca şi Periprava sunt lipoveni, şi la Roseti sunt români, moldoveni mai mult. Populaţia este de cam 1000 de locuitori.

Letea este cunoscută pentru sutele de cai salbatici care aleargă liberi prin pădure și peste izlazuri. 

500 de specii de plante și arbori și-au făcut culcuș în Pădurea Letea. Stejari brumării, frasini, tei, plopi, dar și plante exotice.Sunt chiar şi stejari vechi de 700 de ani, dar care şi-au mai pierdut din coronament.

Este singurul loc din Europa unde găsim liane. Păsările călătoare le-au adus semințele de pe alte tărâmuri. 

Mergând prin pădure, treci printr-o uluitoare schimbare de peisaj. Numai 200-300 de metri între pădure subtropicală și deșert.

Cu atâtea minunăţii, turiştii pleacă acasă cu amintiri pe viaţă.

Periprava...muzeu in aer liber

© 2023 by Fly Fishing. Proudly created with Wix.com

  • Facebook App Icon
  • Twitter App Icon
  • Google+ App Icon
bottom of page