top of page

Într-un sat izolat din Delta Dunării, în vremea comunismului a apărut un lagăr de exterminare, ruinele acestuia conferind unicitate localității Periprava. Un vapor care circulă de la Tulcea pe Brațul Chilia sau mașinile care pleacă din Sulina  ne aduc în această lume necunoscută. Acest sat se află la 120 de kilometri de Tulcea, în limita de nord a grindului Letea și este populat de ruși lipoveni. Populația este una îmbătrânită și nu foarte numeroasă. Aceștia încă își mai amintesc de întâmplările dinainte de 1989 când oameni nevinovați, oameni care s-au împotrivit regimului communist au fost nimiciți. Satul Periprava are în preajmă atracții turistice precum gârla Sulimanca, lacurile Matița, Merhei, Babina și Cernovca.

            „Gardienii închisorii Periprava nu erau din satul nostru. Caralii, cum le spuneau localnicii, erau din Tulcea, Sulina, din Chilia Veche. Cei mai mulţi erau oameni fără căpătâi, certaţi cu legea, care au acceptat să participe la fărădelegile comise împotriva unor preoţi, generali ai armatei regale, profesori, medici care s-au opus regimului comunist. Satul nostru, deşi avea vorbitori de limba rusă, nu s-a implicat în atrocităţile din colonie. La puşcărie au lucrat sătenii doar ca meseriaşi", povesteşte moş Vanea Varabiev.

În  acest tărâm, necunoscut, există oameni care lucrează la crearea unui brand turistic. Ideea îi aparține lui Sylvain Remetter, un francez stabilit în această localitate. Locuia în Franța și comercializa mobilă și din întâmplare a ajuns în Periprava, moment care l-a făcut să se îndrăgostească de această zonă. A renunțat chiar și la afacerea din Franța și a investit în prima pensiune turistică. Practic un imobil din incinta puşcăriei Periprava, a devenit  hotel de patru stele și a primit numele „Ultima frontiera". Localnicii  i-au urmat exemplul și modernizându-le, și-au transformat locuințele în pensiuni turistice.

„Periprava poate deveni cea mai mare şi mai atractivă staţiune turistică de lux din Deltă. Numele lagărului comunist de la Periprava trebuie folosit pentru a aduce în acest sat izolat turiştii din vestul Europei pentru a vedea, cu ochii lor, locul unde au fost torturaţi mii de români pentru că s-au opus regimului comunist", a declarat Remetter.

Chiar  și investitorii români lucrează pentru dezvoltarea zonei. Trei oameni de afaceri din București au achiziționat o fostă amenajare piscicolă din vecinătatea satului Periprava. Investiția de 2 milioane de euro a născut o stațiune axată pe turism ecologic și poartă  numele „Puşcaria Periprava”.

Pentru început, vor există peste 100 de locuri de cazare cu un confort sporit în clădiri care vor fi identice cu cele în care a funcționat fosta pușcarie comunistă din Periprava. Construcția va ocupa până la 20 de hectare din administrarea lagarului. S-au găsit și planurile vechilor construcții și pușcăria va fi reconstruită pentru a reprezenta un obiectiv turistic. Aici se practică doar turism ecologic, vor ajunge doar turiști care practică pescuitul sportiv în bazinele amenajate și eliberează capturile.

 

 

 

 

 

Periprava...muzeu in aer liber

© 2023 by Fly Fishing. Proudly created with Wix.com

  • Facebook App Icon
  • Twitter App Icon
  • Google+ App Icon
bottom of page